"נתינה מהלב" עמותה ללא מטרות רווח
  • אודות ד"ר ברוך אליצור
  • הקלטות הרפיה
  • כללי
  • שיטות הרפיה פסיכולוגיות
  • טיפול במגוון נושאים נפשיים
  • טיפול במגוון נושאים גופניים
  • מעורבות גולשי האתר
התמודדות עם מתחים, חרדות, כאבים ומחלות
ראשי » טיפול במגוון נושאים נפשיים » גישה אופטימית ופסימית לחיים

גישה אופטימית ופסימית לחיים

בשנים האחרונות פורסמו מאמרים מקצועיים רבים בנושא הנזק הגופני והנפשי בעקבות גישה פסימית לחיים. העתונות הפופולרית מיהרה לצטט מאמרים אלו ולשכנע את הציבור לפתח גישה אופטימית. הטענה היא: אנשים אופטימים יותר בריאים, יותר חברותיים, יותר מצליחנים ויותר מאושרים מאשר אנשים פסימים. 
כיוון שרוב האנשים האופטימיים נוטים לנועזות ורוב האנשים הפסימיים נוטים לזהירות מומלץ לקרוא באתר את הפרק: "זהירות יתר נועזות יתר".

בעבודתי הטיפולית עם בני זוג איבחנתי, שברוב המקרים האחד נוטה לפסימיות, בעוד השני נוטה לאופטימיות. שמתי גם לב, שגם ילדי בני הזוג חלקם אופטימים וחלקם פסימים. שאלתי את עצמי, האם הילדים מחקים את ההורים בגישתם השונה לחיים, או שיתכן שקיימת נטיה תורשתית לכל אחת משתי הגישות? מסקנותי הן, שבדומה לכל תכונה, גם בנטיה לפסימיות ולאופטימיות, השפעות התורשה והסביבה משתלבות זו בזו. מנקודת ראות אבולוציונית, ניתן להניח שכל אחת מתכונות אלו תרמה, בדרך שונה, להשרדותו של האדם הקדמון. מצד שני, אין ספק שחיקוי הורים עשוי להשפיע על התפתחות תכונות אלו. אני מניח שחוויות מפחידות עלולות להפוך אדם אופטימי מטבעו לפסימי, לעומת זאת, חוויות חיוביות לא יהפכו פסימי מטבעו לאופטימי. כמו כל תכונת אופי, כאשר תכונות אלו באות לידי ביטוי קיצוני, הן עלולות לשבש את ההסתגלות ולהוליד חיכוכים בחיי המשפחה.

אני מציע לחלק את התכונות אופטימיות ופסימיות לארבע תת תכונות:
– אופטימיות חיובית
– אופטימיות שלילית
– פסימיות חיובית
– פסימיות שלילית

אופטימיות חיובית. אנשים אלו הם בעלי אופי נועז. בתקופת האדם הקדמון, הם היו ציידים מצטיינים. בחברה המודרנית, הם נוטים לקחת סיכונים הגיוניים בעבודתם ובזמנם החופשי. לדוגמה: במהלך עבודתם הם יזמים, מרויחים בבורסה, נהנים מטיולי הרפתקאות וממשחקי ספורט לא מסוכנים מדי. כהורים, הם מעודדים את ילדיהם להתנסות בחוויות בעלות סיכון לא גבוה מדי. כיוון שרמת הורמוני החרום בגופם לרוב נמוכה, הם בריאים יותר מהממוצע, חיים יותר שנים, אינם סובלים מחרדות והם שמחים בחלקם.

אופטימיות שלילית. אנשים אלו הם בעלי אופי נועז מדי. בתקופת האדם הקדמון, הם היו ציידים מצטיינים, אך לרוב מתו בגיל צעיר, כיוון שהם נטרפו ראשונים, או שהם נפלו מעצים גבוהים. בחברה המודרנית, הם נוטים לקחת סיכונים לא הגיוניים בעבודתם ובזמנם החופשי. לדוגמה: בעקבות שיפוט לקוי הם נכשלים ביזמות מקצועית, מפסידים כספים בבורסה, נפגעים גופנית בטיולים ובספורט וגורמים לתאונות דרכים עקב נהיגה לא זהירה. כהורים, הם מעודדים את ילדיהם להתנסות בחוויות בעלות סיכון גבוה מדי. כיוון שרמת הורמוני החרום בגופם גבוהה מאד עקב פעילויות מסוכנות, הם נוטים לחלות במחלות שונות, ואורך חייהם עלול להיות קצר מהממוצע גם בעקבות תאונות.

פסימיות חיובית. אנשים אלו נוטים להיות זהירים. בתקופת האדם הקדמון, הם הצטרפו לצייד ונהגו להזהיר את הנועזים מפני סכנות אפשריות. בחברה המודרנית, הם נוטים להתנהגות זהירה הן בעבודתם והן בזמנם החופשי. לדוגמה: הם נוטים להימנע מייזמות מקצועית, כיוון שהם חשים בטוחים יותר בעבודתם השיגרתית. בזמנם החופשי, הם ישחקו משחקי ספורט שאין בהם סיכון ואם יעשו סקי, הם יבחרו רק מורדות קלים. עקב זהירותם, הם גורמים לפחות תאונות דרכים בהשוואה לאופטימים השלילים.

פסימיות שלילית: אנשים אלו נוטים להמנע אף מפעילויות בעלות רמת סיכון נמוך. בתקופת האדם הקדמון, יש להניח שהם לא הצטרפו לצייד והם נהגו להזהיר את בני משפחתם מסכנות מזעריות. כיוון שהם מאד זהירים, יש להניח שהם נפטרו בגיל מבוגר יותר משאר חברי השבט. בחברה המודרנית הם נוטים להתנהגות זהירה מאד הן בעבודתם והן בזמנם החופשי. זהירות מופרזת זו עלולה להוליד את תופעת ההימנעות. רבים מהם נמנעים מטיסות, מעליה במעליות, מטיפוס הרים, מכניסה למערות, מרכיבה על אופניים ואפילו בנהיגה בכבישים עמוסים. אחוז גבוה מהסובלים מחרדות שייך לקבוצה זו. כיוון שרמת הורמוני החרום בגופם גבוהה מאד, הם נוטים לחלות במחלות שונות ואורך חייהם עלול להיות קצר מהממוצע.

את גישתי זו אני מיישם בעבודתי הטיפולית והמקרה הבא מדגים זאת.

 

פתגם ידוע אומר: תמונה אחת שוה אלף מילים. הוידאו הזה, שאורכו ארבע וחצי דקות, זכה בפרס ראשון של אנימציה  “Award Winning Animated”. הוידאו מדגים, בצורה הומוריסטית, כיצד גבר פסימי ואשה אופטימית נמשכים זה לזה.

תאור מקרה
לאה וחיים פנו לטיפול זוגי עקב חיכוכים בנושאים שונים. באחת מהפגישות, לאה העלתה לדיון את נטיתה לפסימיות ולמחשבות טורדניות.
"למה אני כל היום חושבת על אסונות אפשריים?" שאלה לאה בקול מוטרד. "הרי המחשבות הטורדניות רק מציקות לי ומפריעות לי להרדם והן מעצבנות מאד את חיים. הוא טוען שאני טיפוס פסימי, תמיד רואה שחורות ומפחדת מאסונות. לעומתי הוא מאד אופטימי. האם אתה יכול לעזור לי להיות אופטימית כמו חיים?"
" אין לי ספק שהמחשבות השליליות לא תורמות לך כלל וכלל." השבתי ללאה בקול תומך. "מאידך, אני גם מבין את חיים, שלפעמים הן מעצבנות אותו. לדעתי, היותך טיפוס פסימי, הינה במהותה תכונה מאד חיובית, ולכן אין לי כל כוונה לעזור לך להפוך לטיפוס אופטימי כמוהו."
חיים התבונן בי במבט מוזר. "מיום שנישאנו אני משתדל לשכנע את לאה להיות אופטימית כמוני ועכשיו אתה הורס הכל במכה אחת. כניראה לא קראת את הכתבות על הנזק שבגישה זו." חיים נשמע מאד מאוכזב מגישתי.
"לדעתי חלק ניכר מהנטיה לפסימיות או לאופטימיות הינה תורשתית. מובן שחינוך וחוויות חיים עלולים לתרום לכך רבות." השבתי לחיים. "תחילה אסביר לכם מה היו היתרונות, בעבר הרחוק, של שתי הנטיות ההפוכות האלו. נדמיין שיחה בין שני גברים, שיצאו לצייד. האחד פסימי כמו לאה והשני אופטימי כמוך. האופטימי אומר לחברו הפסימי: "היום אני בטוח שנצליח לצוד את האילה שראינו אתמול ליד הנחל." הפסימי משיב לו: "אני בטוח שלא נצליח לצוד אותה, מכיוון שיש סיכוי רב שהאריה, שראינו אתמול ליד הנחל, יטרוף אותנו." האופטימי מגיב: "תודה שהזכרת לי את האריה. אני מציע שאם הוא יתקרב אלינו, נטפס מיד על העץ הגבוה שליד הנחל ונזרוק עליו אבנים." המסקנה המתבקשת מהשיחה בין שני הציידים היא, שתפקידו של האופטימי היה לעודד את חברו הפסימי להמשיך בצייד ואילו תפקידו של הפסימי היה להזהיר את חברו האופטימי מפני סכנות הסביבה."
"אבל אני סובל מהגישה הפסימית של לאה. זה מונע מהמשפחה לעשות דברים שונים כמו לדוגמה סקי." השיב לי חיים בקול מתגרה.
" זה ישמע לך מוזר חיים, אם אומר לך חיים, שלדעתי, אחת מהסיבות שאתה נמשכת אל לאה, היתה בגלל שהיא נוטה לגישה פסימית לחיים. באופן תת הכרתי, הזדקקת לחיות עם בן זוג שיזהיר אותך מפני החלטות חפוזות, העלולות לפגוע בך ובילדכם בעתיד. את לאה, אחת מהסיבות שנמשכת לחיים היתה, בגלל נטיתו לאופטימיות. באופן תת הכרתי, חפשת גבר שיעודד אותך לבצע דברים מהם את חוששת. מנסיוני, רוב הזוגות החיים יחד, אחד מהם נוטה לפסימיות והשני נוטה לאופטימיות. תופעה זו חיובית גם לילדים. ראשית, הם זוכים בגנים משני הסוגים. שנית, הורה אחד מעודד את הילדים לקחת סיכונים בחיים ואילו ההורה השני מזהיר אותם מפני סכנות האורבות להם. הבעיה מתעוררת, כאשר תכונות אלו באות לידי ביטוי קיצוני, כיוון שאז הן נהפכות מחיוביות לשליליות. האופטימי הקיצוני, לעיתים לוקח סיכונים מיותרים וכתוצאה מכך, הוא ובני משפחתו עלולים להפגע. הפסימי הקיצוני, לעיתים חושש מסכנות בצורה קיצונית וכתוצאה מכך, הוא נמנע מלקחת סיכונים, העשויים להיות חיוביים עבורו ועבור בני משפחתו."
לאה התפרצה לתוך דברי. "זה מאד הגיוני מה שאתה מסביר. מתמיד הייתי אדם מאד שקול וזהיר ותכונה זו הצילה אותי, פעמים רבות, מכשלונות וממצבים מסוכנים. לא פעם הזהרתי את חיים מפני דברים שונים והוא שמע בקולי. לאחר מכן הוא הודה שהשיפוט שלי היה צודק."
"אשמח אם תשתפי אותנו במספר דוגמאות, בהן לשיקול דעתך הזהיר, היתה השפעה חיובית." בקשתי מלאה. " יש לי כל כך הרבה דוגמאות." אמרה לאה בחיוך רחב. "לדוגמה, כאשר חיים נוהג, אני מזהירה אותו מפני כל מני תקלות כמו: אל תיסע באזור הזה מהר מדי, כיוון שמנסיוני משטרה נוהגת לארוב כאן, אתה חונה קרוב מדי ליציאה מחניה פרטית. המכונית היוצאת מהחניה עלולה להתקל במכונית שלנו. חיים לא פעם הודה בפני, שהזהירות שלי הצילה אותו מתקלות שונות. מצד שני, מאז שהחילותי לסבול מחרדות, הזהירות נעשתה מאד קיצונית ושלילית. אני מתכוונת למחשבות הטורדניות. אני לא מאמינה שהמחשבות הטורדניות של סבתא לוסי, אם היו לה כאלו, תרמו להשרדותה או להשרדות ילדיה. כאשר אני מוטרדת, אני רק מציקה לכולם. לפעמים אני מרגישה שנמאס להם ממני." לאה החלה לבכות וחיים מיהר להניח את ידו על כתפה כדי להרגיעה. "תפקיד המחשבות הטורדניות שלך, הוא להכריח אותך להכין תוכנית מגירה לשם התמודדות עם סכנות." השבתי ללאה. "זה בדיוק מה שקרה לסבתא ללוסי, כאשר נודע לה שאריה חדש החליט לעבור להתגורר באזור המחיה שלה. מרגע זה, צורת החשיבה של לוסי השתנתה. במקום חשיבה רגועה, הנודדת מנושא לנושא, היא עברה לחשיבה במעגלים. כלומר, היא נצמדה רק לנושא אחד והוא: איך להתמודד עם סכנת האריה. לדוגמה, היא תיכננה, שאם האריה יתקיף מימין, היא תטפס על עץ ואם הוא יתקיף משמאל, היא תסתתר בין השיחים הדוקרניים וכאשר היא תלך לנהר לשתות מים, היא תקח איתה כידון ארוך. כאשר לוסי הכינה תוכניות מגירה לכל סכנה אפשרית, היא יכלה להרגע יחסית, ולחזור לחשוב על נושאים שונים. האדם המודרני, הסובל ממחשבות טורדניות שליליות, לרוב לא חושב על תוכניות מגירה מתאימות. הוא רק עסוק במחשבות על הסכנה.."
"אתן לך דוגמה למחשבה שלילית, שמציקה לי לעיתים קרובות." המשיכה לאה בדמעות בעיניה. "המצב הכלכלי במשק לא טוב. אני כל הזמן דואגת שמא יפטרו את חיים מעבודתו. אתה רוצה שאחשוב כמו סבתא לוסי ואמצא עץ לישון עליו עם משפחתי?" הפעם קולה של לאה נשמע מאד סרקסטי.
פניתי לחיים בשאלה. "האם גם אתה חושש כל הזמן שמא תפוטר?"
תשובתו היתה מידית: "אני לא יודע. אני לא רוצה אפילו לחשוב על כך. אם אני אחשוב אהיה חרד כמו לאה. כאשר אני לא חושב על כך אני רגוע. אז למה לצפות לדברים שלילים?"
"חשוב שתבין חיים, שקיים הבדל יסודי בין פחד לבין פניקה. פחד הינו רגש חיובי, כיוון שהוא עוזר לנו לגייס אנרגיה כדי להתמודד עם סכנה. לעומת זאת, אנו חשים בפניקה, כאשר אנו מרגישים חסרי אונים, כלומר, אין לנו כל תוכנית מגרה איך להתמודד עם סכנה. הדבר דומה לאדם שנפל לתוך בור עמוק וחשוך לחלוטין. הוא חש בפניקה, כאשר הוא מדמיין שיש בבור נחשים, עקרבים או כל יצור שעלול לפגוע בו. במידה ויש לו פנס, הפניקה תתחלף לפחד. הוא יאיר את סביבתו, וגם אם יגלה יצורים מסוכנים, הוא יבנה מיד תוכניות התמודדות. הוא עשוי להבחין באבן, אותה הוא יוכל לזרוק על העקרב, או שהוא ינסה להרגו בעזרת דריכה בנעלו."
אני באמת מרגיש כמו אדם שעומדים לזרוק אותו לבור עמוק, ואין לי פנס להאיר את הסביבה." חיים הגיב בקול שקט. "אם אפוטר, אני לא יודע איך אוכל לפרנס את אשתי ושני ילדי."
החלטתי לעזור לחיים לפתח תוכנית מגירה, בכך שאעלה אפשרויות קיצוניות ביותר. "האם יש סיכוי שתתאבד?" שאלתי.
"ודאי שלא אתאבד. זה יהרוס לחלוטין את משפחתי."
"האם יש סיכוי שתשתגע ותזדקק לאישפוז פסיכיאטרי?" המשכתי בהעלאת אפשרויות קיצוניות.
"אני לא אשתגע, אך אני בטוח שאחוש בחרדה ובודאי שלא אשן בלילות."
"אנשים שחיו בתקופת מלחמת העולם השניה והיו בעלי משפחות, איך לדעתך הם שרדו?"
"הם עבדו בכל עבודה אפשרית במטרה להביא אוכל למשפחתם."
"אם חששותיך יתגשמו, האם אתה מוכן לעבוד במסעדה, ברחיצת כלים, או במלצרות?"
"אם לא תהיה לי כל ברירה, אני אעשה זאת."
"ניראה לי שאנו מתחילים להאיר את המערה החשוכה, ולראות שיטות העשויים לתרום להשרדותך ולהשרדות בני משפחתך." אמרתי בחיוך. "עד לפגישתנו הבאה, אני מבקש שתתיעץ עם לאה, ותעשו רשימה של כל העבודות שאתה יכול לעשות, במידה ולא תוכל למצא עבודה במחשבים."

בפגישתינו הבאות, אבי הציג לפני ולפני לאה, רשימה ארוכה של אפשרויות עבודה שונות. דבר זה מאד הרגיע את לאה. בהמשך הפגישות, בקשתי מלאה לרשום יום יום את המחשבות הטורדניות השליליות. מתחת לכל ציפיה למאורע שלילי, היה עליה לרשום, כיצד היא תתמודד, אם חס וחלילה הדבר יתגשם. שיכנעתי אותה, שגם אם הצפיה הכי גרועה תתגשם, היא לא תשתגע ולא תתאבד. בשלב ראשון, היא תהיה מאד מאד עצובה, בשלב שני, היא תעשה כמיטב יכולתה כדי להתמודד ולהסתגל. בסיום הטיפול, גישתה הפסימית של לאה התמתנה והיא פחות סבלה ממחשבות טורדניות. חיים הפסיק בנסיונותיו להפוך את לאה לאישה אופטימית.

 

פתגמים בנושא כישלון

אפשר ללמוד רבות מדעתם של פילוסופים מפורסמים על היתרונות של לא לפחד מכישלון, כלומר, איך להיות תמיד אופטימי ולא פסימי.   

הדרך להצליח היא להכפיל את שיעור הכישלון שלך
תומאס ווטסון, מייסד  IBM

כישלון הוא ההזדמנות לנסות מחדש בצורה אינטיליגנטית יותר
הנרי פורד, מייסד יצרנית הרכב פורד.

התהילה הגדולה ביותר שלנו אינה להימנע מנפילה, אלא להתרומם אחרי כל נפילה
קונפוציוס, פילוסוף סיני דגול.

לא נכשלתי פעם אחת, פשוט מצאתי 10,000 דרכים בהן זה לא עבד
תומאס אדיסון, ממציא נורת החשמל.

רק מי שמעז להיכשל בגדול יוכל להצליח בגדול
רוברט קנדי, פוליטיקאי.

אם החיים שלך עוברים ללא כישלון, כנראה שאתה לא לוקח מספיק סיכונים
ג'קסון בראון, מוזיקאי וזמר רוק פורץ דרך.

אתה אומנם יכול להתאכזב אם תיכשל, אבל תהיה אבוד אם לא תנסה
בוורלי סילס, זמרת אופרה יהודית, קידמה את ז'אנר האופרה עד מותה.

99  אחוז מהצלחה בנויה על כישלונות חוזרים.
צ'רלס קטרינג, ממציא ומהנדס אמריקאי, רשום על 186 פטנטים.

כישלון הוא הצלחה אם אנחנו לומדים ממנו
מלקולם פורבס, מוציא לאור ואיש עסקים.

החשוב ביותר הוא, לא לפחד מהפחד עצמו. פרנקלין רוזולט



 

 

Print Friendly, PDF & Emailהדפסה | הורדה לקובץ pdf | שלח לחבר

הקלטות הרפיה
  • הקלטות: התמודדות עם מתחים וחרדות
  • הקלטות: התמודדות עם בעיות גופניות
  • הנחיות לתרגול הקלטות ההרפיה
  • תגובות המאזינים להקלטות ההרפיה
ד"ר ברוך אליצור
  • אודות ד"ר ברוך אליצור
  • ראיונות בטלויזיה והרצאה לרופאים
  • פרסומים מקצועיים של ד"ר אליצור
כללי
  • פסיכולוגיה אבולוציונית
  • תגובת "מלחמה או מנוסה"
  • תסמיני חרדה ותרומתם להישרדות
  • בוחן עצמי לרמת חרדה
  • הדימיון ככלי טיפולי
  • שיטות להגברת האושר
  • פרחים לאושר ולבריאות
  • שיפור האווירה בכיתה
  • מאמרים של אנשי מקצוע
  • פתגמים, משלים ומצגות
שיטות הרפיה פסיכולוגיות
  • הנחיות לתרגול שיטות הרפיה
  • מדיטציה
  • היפנוזה והיפנוזה עצמית
  • הנשימות המרגיעות
  • נשימות מרגיעות וכיווץ איברים
  • תרגיל הרפיה קצר
  • דמיון חיובי
טיפול במגוון נושאים נפשיים
  • פחד ממקומות סגורים
  • חרדה בעת אזעקה ובעת ישיבה במקלט
  • פחד מהמוות
  • זהירות יתר – נועזות יתר
  • רגישות יתר ופחדים חברתיים
  • הימנעות מפעולות עקב חששות ופחדים
  • חרדה חברתית
  • ביקורת עצמית וכעס עצמי
  • יעוץ בדוא"ל לאדם רגיש
  • גישה אופטימית ופסימית לחיים
  • התמודדות עם מחשבות טורדניות
  • היפוכונדריה
  • שיפור הריכוז והזיכרון
  • הפרעות קשב, ריכוז ופעילות יתר
  • הרזיה בהרפיה
  • שלשול כרוני
  • הרפיה, להצלחה בטסט נהיגה
  • כתבה: התמודדות חיילים במצבי לחץ
  • חרדת נטישה
  • שלפוחית ביישנית ושלפוחית רגיזה
  • התמודדות עם חרדת בחינות
  • התמודדות עם חלום בלהות
  • התמודדות עם הפרעות בשינה
  • פחד מזריקות ומחדירה מינית
  • שיבושים בתפקוד המיני
  • היפר-ונטילציה ואגוראפוביה
  • התמודדות עם חרדת טיסה
  • התמודדות עם פחד ממעליות
  • התמודדות עם פחד מחרקים
  • התמודדות עם פחד מגימגום
  • פחד מאיבוד שליטה על הצרכים
  • תגובות שונות לפיגוע המוני
  • תרומת דיכאון להישרדות
  • התמודדות עם דיכאון
  • דיכאון בעת אבל
  • התמודדות נער עם מות אביו
  • התמדדות עם רגשות אשם
  • שחיקת שיניים וכיסוס ציפורניים
  • מה גורם לנו להתעצבן בכעס…?
  • התפרצויות זעם של הורים על ילדיהם
  • התפרצויות זעם של ילדים
  • שיפור הפעילות הספורטיבית
טיפול במגוון נושאים גופניים
  • כתבה: פסיכולוגיה רפואית
  • מתח והרפיה והשפעתם
  • התמודדות עם חיידקים ווירוסים
  • טיפול בבעיות עור
  • טיפול בפסוריאזיס
  • טיפול בפפילומה
  • טיפול בגירודים בעור
  • טיפול בהרפס
  • טיפול בהרטבת לילה אצל ילדים
  • טיפול קצר מועד בטיקים
  • כתבה: טיפול פסיכולוגי בנשירת שער
  • להתמודד עם כאב
  • להתמודד עם כאבי ברכיים
  • הרפיה: לפני, במהלך ולאחר ניתוח
  • מחלת הסרטן
  • חופש הבחירה ומחלת הסרטן
  • נשירת שער בעקבות כימותרפיה
  • יתר לחץ דם
  • התמודדות עם עיוות גופני מלידה
מעורבות גולשי האתר
  • שאלות לד"ר ברוך אליצור ותשובותיו
  • תגובות הקוראים לאתר
  • תגובות לספרים
  • שלח מייל לד"ר ברוך אליצור
הקלד את מלת החיפוש בתיבה:
Print Friendly, PDF & Emailהדפסה | הורדה לקובץ pdf | שלח לחבר
טורנט בניית אתרים
הצהרת נגישות
מפת אתר
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס
  • הצהרת נגישותהצהרת נגישות

web counter
web counter