הפרעות קשב, ריכוז ופעילות יתר
במחקרים במדינות שונות נמצא, שקרוב ל- 20% מהתלמידים בבתי ספר סובלים מהפרעות קשב וריכוז. מספר הבנים גבוה פי 3 ממספר הבנות. הרפואה המודרנית מאבחנת זאת כהפרעה נפשית/גופנית (ADD). חלק מהבנים סובלים גם מפעילות יתר (ADHD). תופעות אלו נחשבות לגנטיות ולעיתים קרובות הרופאים ממליצים על תרופות. בעת לימוד בבתי ספר ואף באוניברסיטאות, חלקם הגדול לא מצליח להגיע לציונים גבוהים, כיוון שהלימוד בבתי ספר דורש ריכוז רב והם מתקשים בזאת. לצערנו, רוב הסובלים מהפרעות בקשב ובריכוז ובעיקר אלו הנוטים גם לפעילות יתר, חשים נחותים בהשואה לאנשים אחרים. כתוצאה מכך, חלקם סובלים מהערכה עצמית נמוכה. פתגם ידוע אומר: "ידע זה כח." הכוונה היא, שבעת שילדים או מבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז וכן מפעילות יתר מבינים מדוע הטבע גרם לאנשים רבים לחוש בתופעה ומה הן היתרונות והחסרונות שלה בחברה המודרנית. זה מאפשר להם לפתח קבלה עצמית ואהבה עצמית. בנוסף לכך, קבלה עצמית מקלה ואף מעודדת שליטה על התופעה, בעת שהיא פוגמת בתיפקודם או בתיפקוד הסובבים אותם.
כאשר כל אדם חש במתח עקב רעש סביבו וכן עקב מחשבות טורדניות, מערכת העצבים הסימפטטית פועלת והיא מכינה אותו לפעול לקראת "מלחמה או מנוסה”. הסבר מפורט נמצא באתר בפרקים: תגובת מלחמה או מנוסה ו- תסמיני חרדה ותרומתם להישרדות. בעת שהאדם רגוע, מערכת העצבים הפרה-סימפטטית פועלת והאדם חש ברוגע. אחת התופעות האופייניות במצבי מתח היא, איבוד כושר הריכוז. לדעתי, מונח זה מוטעה. אנו לא מאבדים את כושר הריכוז, אלא מרחיבים את זווית הראיה והמטרה היתה חיובית. ביער, חיות רבות מתקיפות בלהקות. מספר חיות ניצבות מול החיה המותקפת, מספר חיות משני צדדיה ואחדות מאחוריה. כאשר האדם הקדמון יצא לצוד וקבוצת חיות התקיפה אותו, אם הוא התרכז רק בחיות שממולו, סיכוייו לשרוד היו אפסיים. כפי שמוסבר באתר, ניתן להשוות תופעות אלו לתוכנת מחשב, שאלוהים או הטבע יצרו במוחם של כל בני האדם. תוכנה זו כוונה לתרום להשרדות האדם הקדמון, שחי ביערות כארבע מיליון שנה. ההנחה היא, שהאנשים שנולדו עם קשיי ריכוז, היו הציידים הטובים ביותר ולכן הם נבחרו גם למנהיגי הקבוצה. לצערנו, תוכנת מחשב זו לא תורמת לאדם המודרני, שפרש מהיערות לפני כעשרת אלפים שנה והחל לפתח חקלאות, שפה, כתב ותרבות ענפה. בחברה המודרנית, כושר ריכוז ברמה גבוהה הוא כלי חשוב ביותר במהלך כל שנות הלימודים ואף בחלק נרחב ממקומות העבודה.
תופעות האופייניות לסובלים מהפרעות קשב וריכוז הפוגמות בפעילות הבית ספרית
מובן שלא כל תלמיד הסובל מהפרעות קשב וריכוז חש את כל התסמינים האלו.
– קשיי ריכוז במהלך הלימודים.
– חוסר ציות להוראות המורה.
– קשיים באירגון מטלות שונות .
– נטיה לא להשלים פעילויות.
– קושי להתרכז במבחן בעת רעש בחדר ואף מחוץ לכיתה.
– שגיאות רבות בשעורי הבית וכן במבחנים.
תופעות האופייניות לסובלים גם מפעילות יתר ADHD
מובן שלא כל אחד הסובל מפעילות יתר חש את כל התסמינים האלו
– הנעת הידים או הרגליים במהלך השיעור
– התרוצצות בהפסקות לכל הכיוונים.
– נטיה לדבר לעצמם או ליושבים לידם במהלך השיעור.
– נטיה להתפרץ ולענות תשובה לשאלת המורה לפני שאר התלמידים.
– נטיה להתפרץ ולהביע דעה, בעת שתלמיד אחר מדבר לפני הכתה.
התכונות החיוביות של הפרעות קשב וריכוז בחברה המודרנית
רמת אינטלגנציה מעל הממוצע. לחלק גדול מהנוטים להפרעות קשב וריכוז יש רמת אינטלגנציה מעל הממוצע.
אנרגיה חזקה. לחלק גדול מהנוטים להפרעות קשב וריכוז יש רמת אנרגיה גבוהה מאד. הם מיישמים אותה בנושאים המענינים אותם ושיש להם כישרונות מתאימים כמו: הצלחה במסחר הכוללת קניות ומכירות מוצרים רבגוניים, הצלחה בהשקעות בבורסה ותחרויות ספורט.
יצירתיות. חלק גדול מהנוטים להפרעות קשב וריכוז משקיעים אנרגיה לשנות דברים קיימים. הם נוטים להשתעמם מדברים שיגרתיים לכן מחשבתם נודדת לשיפור מוצרים קיימים. מומלץ מאד לקרא בעיון את המאמר: "הפרעות קשב וריכוז ויצירתיות".
נטיה לפעול בצורה נועזת. חלק גדול מהנוטים להפרעות קשב וריכוז הם בעלי או נועז מהממוצע (חשוב לעיין בפרק: זהירות יתר – נועזות יתר). כתוצאה מכך, הם נוטים לקחת סיכונים כלכליים כמו השקעות כספיות ופתיחת מפעלים חדשים. רבים מהם מצליחים מאד מבחינה כלכלית למרות שמפעם לפעם הם עלולים להיכשל בשכיחות גבוהה יותר מאנשים שאינם סובלים מהתופעה.
ניהול מפעלים, חברות רבגוניות ואף עמדות פוליטות גבוהות. כיוון שרוב הנוטים להפרעות קשב וריכוז רמתם השיכלית גבוהה, רמת האנרגיה שלהם גבוהה, הם יצירתיים, ונוטים לפעול בצורה נועזת, הם מתמנים לתפקד כמנהלי מפעלים וחברות רבגוניות. לעיתים הם מגיעים אף לעמדות פוליטיות ברמה גבוהה. מצד שני, כיוון שאנשים אלו לעיתים קרובות מתקשים לרסן את עצמם, באופן תת הכרתי הם בוחרים כעוזר ראשי אדם ההפוך באופיו. כלומר. אדם בעל כושר ריכוז רב. אדם זה יודע לשים להם מעצורים חיוביים, בעת שהם חוששים שהנועזות המופרזת עלולה לפגום בפעילותם.
התמודדות עם הפרעות בריכוז במהלך הכנה למבחן וכן במהלך המבחן עצמו.
למרות שהפרעת קשב וריכוז וכן פעילות יתר עלולה לפגום בפעילותם של ילדים ומבוגרים רבים, לצערנו לא ניתן למחוק תוכנה זו מהמחשב שבמח, אך ניתן, בעזרת שיטות רבגוניות, להורידה לזמן מה וכן להפחית בעוצמתה. כתוצאה מכך, האדם נירגע וכושר הקשב והריכוז חוזרים.
כיוון שהביטוי "ידע זה כח", חשוב שכל תלמיד הסובל מהפרעות בריכוז, בעת הכנה למבחן ובעת המבחן עצמו, יבין שהתופעה להפנות את תשומת לבו לרעש פתאומי הינה נורמלית לחלוטין. מטרת פיזור הריכוז היא לגלות את מוקד הרעש. ברגע שגילינו שהרעש אינו מסוכן, ההיגיון גורם למערכת העצבים הפרה סימפטטית לפעול וכתוצאה מכך להרגע וכושר הריכוז חוזר. האדם הקדמון, עקב נסיונו כצייד, למד להבדיל בין סוגי רעש הנובעים מסכנה אמיתית, כמו חיית טרף, לבין רעש שאינו מסוכן, כמו קבוצת ציפורים שעפה מהעץ וגרמה לרעש פתאומי. כיוון שהפרעות בריכוז נובעות ממתח שמא חיית טרף מאיימת עלינו, חשוב להפעיל את ההיגיון ולשכנע את עצמנו שהרעש סביבנו אינו מסוכן כמו ביער ואנו יכולים להרגע. זה דומה לאדם הקדמון שבעקבות נסיון חיים כצייד למד להבדיל בין רעש מסוכן הנובע מחיית טרף או רעש דומה הנובע מסיבה לא מסוכנת, לדוגמה מספר צפורים שעפו מעץ וגרמו לרעש חזק.
הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הפרעות בריכוז בעת הכנה למבחן או בעת המבחן עצמו היא בעזרת שתי השיטות המתוארות באתר: " הנשימות המרגיעות " ו" נשימות מרגיעות וכיווץ איברים ". שיטות אלו מגבירות את זרימת החמצן והדם במח ובכך משפרות את הריכוז ומרגיעות את הגוף כולו. כדי להתאמן ביישום השיטות במהלך המבחן, מומלץ לתרגל אותן מספר פעמים ביום במשך מספר ימים לפני כל מבחן. חשוב לבצע שיטות אלו במצבים שונים ובעדינות רבה, כך שאדם העומד מולנו לא יחוש שאנו נושמים בקצב השונה מהרגיל או מכווצים איברים מסויימים.
בדרכנו לחדר המבחן, רצוי לבצע מספר "נשימות מרגיעות" תוך כדי הליכה. בעת שהתישבנו על כסא המבחן ועוד לפני שקבלנו את טופס המבחן, חשוב לנשום שוב מספר "נשימות מרגיעות" ואולי לשלבן בכיווץ שתי הרגליים, כך שתלמידים לידנו לא יבחינו בכיווצם. לאחר שאנו מסיימים שאלה, חשוב לנשום לפחות "נשימה מרגיעה" אחת. אם נתקלנו בשאלה, שאנו מתקשים לענות עליה, או ברגע שאחד מתסמיני המתח הופיע, חשוב לנשום מספר "נשימות מרגיעות", עד שנרגע..
שיטות התורמות לשיפור הריכוז במהלך המבחן, למרות רעשים מסביבנו או דאגות יתר
– לשכנע את עצמנו שאנו לא ביער והרעש סביבנו אינו מסוכן, אלא נובע מציפור קטנה שעפה מהעץ.
– לנשום נשימה מרגיעה אחת, בכל פעם שחשים באובדן ריכוז.
– לנשום נשימה אחת בשילוב כיווץ שתי הרגליים. שיטה זו תורמת להגבירת זרימ