ביקורת עצמית וכעס עצמי
במהלך עבודתי נתקלתי לעיתים קרובות במטופלים שנטו לבקר את עצמם על פעולותיהם או על מחשבותיהם השליליות ולעיתים, הביקורת העצמית באה לידי ביטוי בצורת כעס עצמי. לצערי, נטיה זו לעיתים נמשכה זמן רב. כעס עצמי לעיתים בא לידי ביטוי ברמה קיצונית. יש המשפילים את עצמם בכך שהם קוראים לעצמם שמות גנאי כמו: אני אידיוט, מטומטם או פסיכי. הקיצוניים שבהם, לעיתים אף מכים את עצמם. אנשים אלו לעיתים סובלים מדיכאון ומירידה בהערכה העצמית. בעת שחקרתי לעומק מטופלים אלו, לרוב מצאנו שבעת ילדותם אחד מהוריהים נהג להכותם לאחר שפעלו בצורה שהרגיזה אותם ובאופן תת הכרתי, הם אימצו נטיה זו והם מתנהגים ״לילד הקטן שבהם״ כשם שהורה התנהג איתם. רוב מטופלי התיחסו לביקורת העצמית ולכעס העצמי כאל תכונות מאד שליליות. כאשר שאלתי אותם, האם ביקורת על אדם אחר שביצע טעות היא שלילית? והאם כעס על אדם אחר שהעליב אותכם הינה שלילית? כולם השיבו שאלו תכונות חיוביות, כיוון שמטרתן לשכנע אדם שעשה שגיאה לתקן זאת ואדם שכעס עליהם עקב שגיאה שהם ביצעו, להתנצל ולבקש את סליחתו. הצלחתי לשכנע אותם, שגם ביקורת עצמית וכעס עצמי הינן נטיות נורמליות וחיוביות כיוון שמטרתן להאיר את תשומת לבנו שעשינו שגיאה ולהפיק לקחים בכך שנתקן את הבעיה ונשתדל לא לחזור עליה. אך חשוב שנטיות אלו יציקו לנו רק לזמן קצר מאד.
אני ממליץ להסביר לילדים ולחברים המתיחסים לביקורת עצמית ולכעס עצמי כאל תכונה שלילית , את המטרות החיוביות של תכונות אלו. אפשר להתיחס לתכונות אלו כמו לכפתור אדום הנדלק במכונית בעת נסיעה. יש שחשים במתח ובחרדה עקב זאת ויש המתיחסים לתופעה כאל אתגר, שמטרתו לבחון תחילה את הגורם לאור האדום ובשלב שני למצוא פיתרון מתאים. הפיתרון הוא, טיפול במכונית שיבוצע על ידי האדם עצמו מידית או בזמן דחוי, בהתאם לעוצמת הבעיה כמו: חוסר אויר בגלגלים , חוסר דלק, או שמן. אם אי אפשר לפתור את הבעיה לבד, יש לפנות לטכנאי מומחה שיפתור את הבעיה. לצערנו, האדם הנוטה לביקורת ולכעס על עצמו, לרוב לא מחפש פיתרון אלא הוא מוצף ברגשות שליליים תקופה ארוכה שעלולים לגרום לרגשות אשם,לדיכאון ולחרדות.
אחת מהנחות היסוד בפסיכולוגיה אבולוציונית היא, שאם רוב בני האדם נוטים לחוש תחושה מסויימת, סימן שתחושה זו הינה גנטית וכל התחושות הגנטיות מטרתן חיובית. הנחה נוספת היא, שכל התכונות הגנטיות נחלקות לשתי קבוצות: כאלו שלא ניתנות לשינוי כמו גובה, צבע העור וצבע העיניים, ותכונות גנטית שניתנות לשינוי כמו: רגישות יתר, נועזות יתר, ואף ביקורת וכעס עצמי.
מומלץ, שבכל פעם שאדם חש בביקורת עצמית או בכעס עצמי, שינסה תחילה להירגע בעזרת מספר נשימות עמוקות. לאחר שהוא נירגע, עליו לחשוב בהיגיון, מה הנושא שמטריד אותו. עדיף גם לרשום זאת, כיוון שכתיבה מפעילה את ההיגיון יותר ממחשבה המושפעת מרגשות. כאשר ביקורת עצמית וכעס עצמי נובעים משגיאה שעשינו בעת שפגענו באדם אחר, חשוב להתנצל לאדם שפגענו בו ולבקש את סליחתו.