להתמודד עם כאב
כאב הוא תחושה מפחידה ומאיימת, הגורמת סבל בל ישוער למליוני אנשים. כאשר הכאב חודר למודעות ומתפרש כמסכן את קיומנו, הוא גורם לתגובה גופנית ונפשית קשה.
לכאב יש תפקיד חשוב כמנגנון אזעקה, המבשר על סכנה לפגיעה גופנית, לכן אסור לטפל בו לפני שבוצע בירור רפואי יסודי. כאשר הכאב הוא תמידי ללא הפוגה, הוא הופך מחוויה לא נעימה חד-פעמית לחוויה מתמשכת.
יש לזכור שבכל כאב, ללא יוצא מהכלל, יש מרכיבים גופניים ונפשיים. כל מצב דחק פסיכולוגי, עלול לגרום לכאב גופני, כיוון שהוא גורם לכיווץ כלי דם ושרירים (לדוגמה: כאבי ראש וכאבי גב). כך גם כאב הנגרם מסיבה פיזית עלול להתעצם בעקבות מצב דחק פסיכולוגי. כיוון שמצב נפשי הוא חלק חשוב מהבנת הכאב והטיפול בו, חשוב שטיפול נפשי בכאב ישלב שיטות רפואיות ופסיכולוגיות. השיטות הפסיכולוגיות השכיחות ביותר לשיכוך כאבים הן: הרפיה, הדמיה ואוטוסוגסטיה.
העובדה שניתן לשכך כאבים בעזרת שיטות פסיכולוגיות, לא מצביעה על כך שהסיבה לכאב היא נפשית. בדרך כלל ההפך הוא הנכון. לכאב שמקורו נפשי בלבד, עוזרות השיטות הפסיכולוגיות פחות מאשר לכאב שמקורו גופני בלבד. הסיבה לכך היא, שכאב שמקורו בגורמים פסיכולוגיים, משרת לעתים קרובות צורך תת-הכרתי להמשיך ולסבול. כך שבמקרה כזה, יילחם האדם באופן תת-הכרתי בכל שיטה לשיכוך כאבים.
פרופ' רפאל קרסו, מנהל המחלקה הנוירולוגית ומרפאת הכאב במרכז הרפואי הלל יפה, חדרה כתב קטע זה כהקדמה לספרי: "הרפיה עצמית".
במחקרים נמצא, ש- 50% מהאנשים מעל גיל 65, מתלוננים על כאבים ברמה המפריעה להם לתפקד לשביעות רצונם. ככל שהגיל עולה, כך אחוז הסובלים מכאבים גדל. בבתי אבות, כ- 80% מהאוכלסיה סובלים מכאבים חמורים.
בספרות המקצועית ניתן לקרא מחקרים רבים ביותר המצביעים, בצורה חד משמעית, ששיטות הרפיה, הדמיה והפנוזה עצמית תורמות להתמודדות עם כאבים ולהתגברות על חרדה ודיכאון, שהן תופעות לואי שכיחות של כאב ומחריפות אותו. שכיחים המחקרים בנושאים הבאים: כאבי ראש, כאבי גב, כאבי פרקים, כאבים בעקבות מחלת הסרטן, כאבים בעקבות שבירת עצמות בתאונה וכאבי החלמה מניתוחים.
שתי שיטות עקרוניות פותחו למטרת התמודדות עם כאבים. אני ממליץ לנסות את שתי השיטות ולהתמקד בשיטה המתאימה לנו.
מיקוד הקשב באיבר הכואב. האדם הסובל מכאב, מודרך להתמקד באיבר הכואב וכיד הדמיון הטובה עליו, לבצע בו שינויים חיוביים כגון: שינוי הצבע בנקודת הכאב לצבע בריא יותר, שינוי הטמפרטורה באיבר הכואב וריפוי בדמיון של האיבר הכואב.
הסחת הדעת מהאיבר הכואב. האדם הסובל מכאב, מודרך להתמקד בנושא מרגיע. לדוגמה: טיול בנוף יפה, ספירה איטית ממאה אחורה, חזרה על מנטרה ופיזום מנגינה האהובה עליו.
הנסיון מראה, שככל שמתאמנים יותר ביישום שיטת הטיפול בדמיון, כך רוכשים שליטה מהירה יותר ויעילה יותר על הכאב. מובן, שעדיף ללמוד להתמודד עם כאבים בגיל צעיר ולא להמתין עד הגיענו לגיל הזהב, בו הכאבים עלולים להטריד הרבה יותר ולעומת זאת, כושר הריכוז והסבלנות פוחתים.
ספרי: "לשלוט בכאב", מכיל מבחר שיטות התמודדות פסיכולוגיות עם כאבים וכן הרבה מאד דוגמאות. פרטים על הספר מצויים בפרק הראשון של האתר.
ספרים מומלצים בתחום השליטה על הכאב:
קולמן, ו. (1991) שליטה טבעית בכאב. תל אביב: הוצאת זמורה ביתן.
קניון, ק. (1979) נקודות לחיצה אקופנקטורה ללא מחטים. תל אביב: הוצאת אור עם.
קרסו, ר. (1985) על תופעת הכאב. תל אביב: הוצאת האוניברסיטה המשודרת.