שיפור הריכוז והזיכרון
ירידה בכושר הריכוז
ירידה בכושר הריכוז נובעת מלחצים ומחרדות. כאשר האדם חש במתח, מערכת העצבים הסימפטטית פועלת והיא מכינה אותו לפעול לקראת "מלחמה או מנוסה". הסבר מפורט בפרקים: "תגובת מלחמה או מנוסה" ו"תסמיני חרדה ותרומתם להישרדות". אחת התופעות האופייניות במצב מתח היא איבוד כושר הריכוז. לדעתי, מונח זה מוטעה. אנו לא מאבדים את כושר הריכוז, אלא מרחיבים את זווית הראיה. ביער, חיות רבות מתקיפות בלהקות. אחת מלפנים אחדים משני צדדיו ואחדים מאחוריו. אם האדם יתרכז רק בחיה שממולו, סיכוייו לשרוד אפסיים. מסקנה, בעת שמערכת העצבים הפרה סימפטטית פועלת, אנו רגועים ומסוגלים להתרכז בגירוי קטן כמו קריאת ספר והכנה למבחן. כאשר מערכת העצבים הסימפטטית פועלת, אנו חשים במתח רב וזווית הריכוז מתרחבת לכל הכיוונים, תופעה המכונה כיום איבוד כושר הריכוז.
ירידה בכושר הזיכרון
בגיל יחסית צעיר, הגורם השכיח ביותר לירידה בזיכרון הוא מתח נפשי. כאשר אנו מתוחים או חרדים, מוחנו עסוק במחשבות טורדניות ולכן הוא לא פנוי להתרכז ולזכור דברים יום יומיים כגון: היכן הנחנו את המשקפיים, איזה יום היום, פגישות חשובות שונות ומה שם השכנים.
הגורם השני לירידה בזיכרון הוא, הגיל או מחלות שונות במוח. רוב בני המין האנושי, כולל גם חיות, סובלים מהידרדרות הדרגתית של המוח, שזה חלק מהידרדרות הדרגתית של כל אברי הגוף. הידרדרות המוח אצל בני האדם מתחילה בקצב איטי בסביבות גיל 30, אך ככל שהגיל עולה, קצב ההידרדרות מואץ. כאשר ההידרדרות מגיעה לרמה גבוהה מאד, היא מכונה דמנציה (המונח העברי "קיהיון") ושכיחותה בקרב אנשים מעבר לגיל 80 הוא 45%. הגורם השני הוא מחלות מוח שונות. 60% מבין הסובלים מקיהיון, מאובחנים כחולים במחלת אלצהיימר. פרטים על מחלות מוח ניתן לקרא באתר "עמותת עמדא לחולי דמנציה, אלצהיימר ומחלות דומות".
בפרק "הדמיון ככלי טיפולי", בסעיף: "הדמיון כשיטה לטיפול בבעיות גופניות," מתואר כוחו של הדמיון, ככלי התורם למוח להתמקד על שיפור מערכות גוף שונות, שניפגעו עקב מחלות רב גווניות. אני מעלה השערה, שניתן ליישם את שיטת הדמיון גם למטרת שיפור פעילות המוח שנפגעה עקב מתחים, חרדות, גיל בוגר או מחלות כאלצהיימר. הרעיון הוא, כשם שאנו נוהגים לצחצח שיניים בוקר וערב ולהתקלח כל יום, אנו יכולים לדמיין ניקוי המוח כל יום. מומלץ לעשות זאת בעת שאנו שוכבים לישון ובעת היקיצה בבוקר, כל פעם למשך מספר דקות מועט. מומלץ להתחיל את ניקוי המוח בעצימת העיניים ובנשימה מרגיעה אחת, כפי שהשיטה מתוארת באתר בפרק "הנשימות המרגיעות".
באתר מצורף סירטון מיוטיוב, שמומלץ להאזין: "ניקוי המוח ממחשבות טורדניות ושיפור כושר הריכוז והזיכרון." אורכו של הסירטון כחמש דקות. ברקע ההקלטה, קטע לירי לפסנתר מאת שופן. מומלץ להתבונן בשתי תמונות המוח המצורפות בסוף הפרק הנוכחי. כל אדם יכל לבחר את התמונה המתאימה לו או לחפש בגוגל תמונות מוח אחרות ולנקות את מוחו בשיטות המתאימות לו, תוך כדי האזנה למנגינה. אלו הן דוגמאות של ניקוי מוח בשיטות יצירתיות, שאנשים שיתפו אותי בהן: בעת האזנה למוסיקה קלסית שקטה, הם דמיינו את המחשבות הטורדניות כנקודות צבעוניות הקופצות ממקום למקום במוחם, בהתאם לקצב המנגינה. יש שהסירו אותן בעזרת רחיצת המוח במים ובסבון, ואף הברשתן במברשת עדינה. יש שדמינו את מוחם כמפה של עיר קטנה, בה יש שביל מרכזי שעובר לאורכה ושבילים קטנים משני צדדיו. בדימיונם, הם ניקו את השבילים והשקו את הפרחים שבצידם. בתום הניקוי, בכל שיטה אישית, חשוב לדמיין את המוח נקי וציבעו נאה ולפקוח עיניים בחיוך או להירדם ברוגע.